De wortels van DeFi ‘ABCD’

In dit artikel beschrijf ik de afkorting ‘ABCD’ en zoek hierin de verdieping. De afkorting ‘ABCD’ zijn 4 innovaties die met de DeFi te maken hebben en de groei naar de 4de industriële revolutie steeds meer reëler maakt.

DeFi wordt dus gevormd door een aantal nieuwe technologieën en die kunnen het beste samengevat worden in de afkorting ‘ABCD’. Dit staat voor de vier technologieën die de FinTech en RegTech vormen. Dit zijn: Artificial intelligence, Blockchain (inclusief distributed ledgers en smart contracts), Cloud en Data (groot en klein). Het is mogelijk dat jullie bekend zijn met deze termen. Maar toch wil ik de termen nader uitleggen door de verdieping in te gaan. 

AI, kunstmatige intelligentie

Het idee van AI is het ontwikkelen van software die het menselijk denken nabootst, bijvoorbeeld door ‘leren’ en ‘problemen oplossen’. AI gebruikt gegevens door conclusies te bepalen over de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis van eerder opgedane kennis als in bepaalde kennis van omstandigheden die lijken op de gebeurtenis.
Kortom: Hoe groter het volume is van de gegevens, hoe meer inzichtelijk en nauwkeuriger de conclusies uit de gegevens worden getrokken.
Machinaal leren is een onderdeel van AI en maakt gebruik van statische, op gegevens gebaseerde methoden om de prestaties van computers bij een bepaalde opdracht geleidelijk aan te verbeteren. Hierbij komt geen menselijk handelen bij kijken en wordt dus uitgevoerd door software.
In de praktijk wordt er continu ‘geoefend’ door een software programma waarbij verschillende verschillende pogingen worden gedaan en daaropvolgend krijgt het programma feedback om nog beter de oefening uit te voeren. Ten slotte krijgt de machine zelf de bevestiging of het geslaagd is of niet. 

Blockchain, distributed ledgers en smart contracts

Distributed ledger kan gezien worden als een database die met instemming gedeeld kan worden en in contact kan komen met gesynchroniseerde netwerken. Het delen van gegevens zorgt ervoor dat deze gegevens verspreid worden over netwerken en servers. Deze netwerken en servers functioneren als een grote ledger.
Distributed ledgers worden gekenmerkt door minimale centrale administratie en geen centrale gegevensopslag. Dus de deelnemers in het netwerk die bijvoorbeeld een Node aanbieden aan het netwerk of de deelnemers met een Ledger zorgen ervoor dat er administratie en gegevens opslag kan plaatsvinden. Doordat dit verwerkt wordt in cryptografie is er een kleine kans op manipulatie. Het probleem wordt opgelost waarbij de derde partij moet worden vertrouwd. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn die een gegevensopslag aanbiedt op een centrale server. 

De tegenhanger van de distributed ledger is een concentrated ledger

Vaak wordt een concentrated ledger door 1 partij beheerd en relatief goed beveiligd. Wanneer er iets zou gebeuren worden er van te voren van alle gegevens back-ups gemaakt waardoor de gegevens weer teruggehaald zouden kunnen worden. Vaak zijn de back-ups op meerdere servers opgeslagen.
Deze regelingen brengen een aantal risico’s met zich mee. Op het moment dat de hardware (dus het fysieke apparaat) vernietigd wordt dan gaat de back-up als in software ook verloren. Daaropvolgend kan een onbetrouwbare databasebeheerder het data-base register manipuleren. Ten slotte kan door een cyberaanval gegevens gemanipuleerd worden en er kan gegevensverlies optreden. Een distributed ledger zorgt ervoor dat de drempel voor manipulatie verhoogd wordt. Op het moment dat een transactie of een actie op het netwerk voldaan moet worden dan vraagt dit toestemming van verschillende gegevensopslag punten (‘Nodes’) te gelijk in tijd. Op het moment dat de verschillende de Nodes de transactie of actie goedkeuren, kan daaropvolgend de gegevens overdracht plaatsvinden. 

Distributed ledger gekoppeld aan een blockchain protocol

Het woord blockchain verwijst naar de opslag van gegevens in een gegevensbundel (de blokken) in een vastgestelde tijdreeks. Dit wordt gedaan door blokken achter elkaar te zetten met een tijdstempel erin en een aantal protocollen die een bewijs leveren dat een gebruiker bevoegd is om de opgeslagen gegevens te wijzigen. De blockchain zorgt ervoor dat een hack binnen gegevens nog moeilijker wordt, omdat een succesvolle cyberaanval niet één blok moet hacken, maar alle blokken tegelijkertijd (blockchain) met  tijdsstempels zou moeten hacken.

Distributed ledger leveren een bijdrage in innovatie door een probleem op te lossen in vertrouwen tussen menselijk interacties. Vooral het naleven en handhaving van contracten wordt hiermee bedoeld. Daaropvolgend wordt de efficiëntie van interacties verbeterd. Deze contracten worden ook wel smart contracts genoemd. Dit zijn slimme contracten en juridische onderbouwd. Smart contracts zijn zelf uitvoerende softwareprotocollen die een deel van de voorwaarden van de overeenkomst kunnen weergeven.
De voorwaarden worden direct bij een overeenkomst in coderegels geschreven. Smartcontracts kunnen een rol spelen tussen ongelijkwaardige en anonieme partijen waardoor zonder noodzaak van een externe partij die dit proces zou moeten handhaven. Daaropvolgend maken smart contracts de transacties traceerbaar, transparant en onomkeerbaar. De processen die door smart contracts worden uitgevoerd, worden ondersteund door distributed ledgers die via een blockchain zijn beveiligd. 

Clouddiensten 

Defi en clouddiensten zijn samengevat als decentralisatie van servercapaciteit. Inplaats dat er een centraal punt is met één server in een server centrum. Is het nu mogelijk om data te verspreiden over verschillende server centra’s die over de gehele wereld met elkaar verbonden zijn. Dit proces kan gelijktijdig uitgevoerd worden.

Cloud computing betekent beschikbaarheid van gegevensopslag en verwerkingscapaciteit zonder dat de eigenaar controle heeft over zijn of haar gegevens. Cloud Computing bestaat uit datacenters die door commerciële aanbieders gefaciliteerd wordt aan hun klanten. De aanbieders verhuren gegevens opslag capaciteit aan  klanten. 

Om de cloudstabilteit zo goed mogelijk te houden, ondanks de volatiele vraag en het volatiele energieaanbod, worden de datacenters in verschillende tijdzones en regio’s geplaatst. Hierin wordt ook gekeken hoe groot de vraag is en wat de energiekosten zijn. 

Data

Data vormen de bekende kern van al deze innovaties en dit is het gevolg van de digitalisering van steeds groter groeiende processen. Het idee van ‘digitalisering van alles’ dat ten grondslag ligt aan de 4de industriële revolutie. Door de blockchain zijn er enorm veel gegevens extra beschikbaar geworden. Nu kan de blockchain deze gegevens ook verwerken en dit zorgt ervoor dat de centrale datacenters een soort van buitenspel worden gezet. De data-toepassingen die te groot of te complex zijn voor de traditionele datacenters kunnen nu verwerkt worden via de blockchain. 

Foto door Morthy Jameson: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/hand-telefoon-laptop-scherm-9577231/ 

Met dank aan:

Artikel
Decentralized Finance, Oxford, 2020 https://academic.oup.com/jfr/article/6/2/172/5913239?login=false  

Auteurs
Dirk A. Zetzsche‡ , DouglasW.Arner∗ en Ross P. Buckley

Post a comment

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: