Kerntechnologie die Defi suprieur maakt

Met dit artikel wil ik jullie meenemen hoe de kerntechnologie in Defi een grote vooruitgang is vergeleken met het huidige gecentraliseerde financiele stelsel. Het artikel is wetenschappelijk onderbouwd en de bronvermelding komt onderaan de pagina.

Defi en zijn technologische grondslagen

Het utopische beeld wat binnen de community van Defi believers vaak een ideaal is dat de technologie het mogelijk maakt de traditionele gecentraliseerde bestuursstructuren die wij kennen als de bank en het monetaire systeem uit kan schakelen. 

Door het continu ontwikkelen van technologische processen verwacht men dat er gehele systemen gebouwd kunnen worden zonder dat iemand de leiding heeft. Een voorbeeld hiervan is Bitcoin. 

Defi en daarin de technologische patronen

Defi is ontstaan uit drie belangrijk patronen in de technologische evolutie. Dit zijn wet van Moore, de wet van Kryder, een een andere ontwikkeling, die nog niet eerder bestaan heeft en voor nu lastig een term te geven. 

  1. De wet van Moore geeft aan dat de hoeveelheid gegevensverwerking capaciteit exceptioneel groeit.
  2. De wet van Kryder lijkt op de betekenis van De wet van Moore. Alleen gaat het nu om gegevensopslag capaciteit. 
  3. De ontwikkeling in combinatie van verwerkingscapaciteit en steeds toenemende gegevensopslag capaciteit leidt tot steeds lagere kosten voor beiden.
    Voor de derde factor wordt een voorbeeld gegeven hoe WiFi is ontstaan en zich heeft doorontwikkeld in bandbreedte groei. Daardoor ontstaan dalende kosten. Wat daaropvolgend maakt dat er meer netwerk efficiëntie ontstaat. Dit leidt tot meer bandbreedte per geïnvesteerde dollar en daar gaat iedereen verschrikkelijk goed op!

Bandbreedte per geïnvesteerde dollar in WiFi als voorbeeld

Dit fenomeen ontstaat door lage productiekosten van bijvoorbeeld netwerkcomponenten, dichtere en snellere poorten en een hogere bezettingsgraad of het gebruik van een nieuwe technologie als in het 5G netwerk.

DeFi en hardware virtualisering

De drie evolutie patronen die in het voorbeeld bij Wifi zijn beschreven maken hardware virtualisering mogelijk. De software wordt gehost, geüpdatet en uitgevoerd op gedecentraliseerde servers in plaats op elk werkstation. Alleen gegevens die bijvoorbeeld lokaal moeten verwerkt worden, blijven meestal lokaal verwerkt. Dit in omstandigheden van directe online verbinding en overvloedige bandbreedte. Hardware Virtualisatie maakt het mogelijk een dienstgerichte architectuur aan te bieden als in “Software als een service” die de kern vormt voor DeFi.
Het is interessant dat de wet van Moore, de wet van Kryder en de groei van bandbreedte tegen dalende kosten toepasbaar blijven. Doordat de drie technologische patronen intact blijven is er een steeds grote mogelijkheid om machinaal leren en andere vormen van kunstmatige intelligentie door te ontwikkelen. De reden waarom dit fenomeen ontstaan is, omdat er meer onafhankelijke verwerking plaatsvindt tegenover losstaande apparaten die hetzelfde rekenwerk moeten uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is “Internet of Things” met daarin de toegang tot virtuele als lokale gegevens en verwerkingscapaciteit.

Deze trends in de technologie en daaropvolgend de intellectuele processen zorgen ervoor dat er steeds meer combinaties mogelijk zijn om praktische in te zetten. Dit leidt tot veranderingen in de financiële wereld en ook in andere sectoren. 

Foto door Dan Cristian Pădureț:
https://www.pexels.com/nl-nl/foto/blauwe-en-gele-telefoonmodules-1476321/

Met dank aan:

Artikel
Decentralized Finance, Oxford, 2020 https://academic.oup.com/jfr/article/6/2/172/5913239?login=false  

Auteurs
Dirk A. Zetzsche‡ , DouglasW.Arner∗ en Ross P. Buckley

Post a comment

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: