DeFi: Een uitdager voor ons huidige financiele systeem

Vanuit een leek die in aanraking komt met decentrale financiele applicaties kan ik mijzelf voorstellen dat het abracadabra is. Daaropvolgend de vraag gesteld kan worden wat maakt dat ik als investeerder in DeFi mijn hard verdiende geld zou moeten laten rollen.
Bij deze wil ik starten met het uitleggen van de basisbeginselen van DeFi en wat het precies toevoegt om ons financiële systeem te verbeteren. Dit artikel is wetenschappelijk onderbouwd en heb een poging gedaan om het in eigen woorden in algemeen beschaafd Nederlands in een blogartikel te zetten. De bronvermelding komt dan ook onder aan het blog artikel.

Huidige financiele systeem met de upgrade van Defi hierin?

Op de manier hoe wij ons huidige financiële systeem kennen zijn er lokale banken waaruit diensten worden verstrekt en op één balans vermogen wordt geboekt en afgeboekt . Het hoofdkantoor van de bank is indirect aangesloten bij de plaatselijk bank. Dit tezamen zijn de verstrekkers van vermogens om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten of contant geld op te nemen.
De ontwikkelaars van decentrale financiën zetten vraagtekens bij het huidige financiële systeem. Op het moment dat er schaalgrootte gecreëerd kan worden door technologie in plaats van het binden van activiteiten van bijvoorbeeld 1 soort bank dan is schaalgrootte door technologie een meer efficiëntere manier om te werken. 
De bank heeft nadelen voor de klanten die bediend moeten worden. Hier kan gedacht worden aan: Zij moeten zich aanpassen aan taal en wetgeving, de hoge naleving normen moeten opgevolgd worden, informatiekosten moeten geaccepteerd worden (bijvoorbeeld Juridische advies) en wanneer er aan niet-naleving van de wetten wordt voldaan dan wordt de klant bestraft. 

Het is feitelijk dat er in veel ontwikkelingslanden niet overal dezelfde regelgeving geldt en soms minimaal toezicht is op de regelgeving, dit kan zorgen dat een bank niet beschikbaar is voor een grote groep burgers. Burgers die leven in een zwak institutioneel milieu moeten vaak een beroep doen op dure omwegen, via verschillende bedrijven die ondersteuning bieden in advies van financiële wetgeving en mogelijk ook dan zelf als bank gaan fungeren. Bedrijven die een bank nodig hebben in ontwikkelingslanden kunnen vaak alleen indirect toegang krijgen tot diensten die mondiale financiële handel verlenen.
De reden waarom DeFi functioneel is dat er een token ontwikkeld kan worden waarbij geen afhankelijkheid is van een bank of kredietverstrekker. De valuta als in dollars of euro’s worden vervangen door een token. De tokens kunnen over de gehele wereld gebruikt worden en de ruil kan plaatsvinden tussen twee burgers. Er hoeft geen derde partij als in een bank betrokken te worden. 
Een voorbeeld hiervan is Bitcoin: Bitcoin houders zijn met elkaar verbonden omdat zij gezamenlijke dezelfde technologie gebruiken. Er kan dan gedacht worden aan een Bitcoin wallet en het Lighting Network. Het vermogen ligt nu bij de burgers zelf en niet bij een gereguleerd internationale of nationale bank. Ook kunnen banken die gereguleerd zijn ervoor zorgen dat vanuit een politiek oogpunt wetten en regels afgedwongen worden. Een voorbeeld hiervan kan zijn de Amerikaanse petrodollar door andere landen ook gebruikt moet worden om internationaal handel te drijven. Amerika heeft een groot voordeel dat zij de dollar als wereldmunt hebben. Aangezien zij verdienen in de transacties in dollars wereldwijd. Hieraan zijn regels en wetten verbonden die door Amerika zijn opgesteld. Dit geeft een monopolie aan één grote partij en andere landen worden daar meestal niet beter van.
Naar mijn mening zou dit ook de reden zijn waarom El Salvador Bitcoin als een wettig betaalmiddel heeft gemaakt. Zij waren afhankelijk van de Amerikaanse dollar en hebben geen eigen munt. 

De onderzoekers die dit artikel hebben geschreven verwachten in de toekomst dat het oude traditionele systeem de nieuwe technologieën in DeFi gedeeltelijk overneemt en vooral de kerntechnologie.  

Wat zijn voor mij persoonlijk de voordelen van DeFi?

Het is voor mij persoonlijk helder dat ik in Nederland leef waar het banksysteem voor zover ik weet niet heel corrupt is. Daarnaast kan ik als burger makkelijk de diensten van de bank gebruiken. 
Wat ik wel een verbetering vind aan DeFi is dat de blockchain 24/7 draait en dus altijd op elk gewenst moment in de dag een transactie kan doen. Voorwaarde is wel dat er internet aanwezig is. Op het moment dat ik een transactie wil doen via mijn tussenbank Swissborg dan moet ik soms een dag wachten voordat de transactie is voldaan bij mijn Nederlandse bank. Daarnaast in het weekend wanneer de banken gesloten zijn biedt DeFi ook een uitkomst, omdat ik wel direct tokens en crypto kan overmaken naar mijn eigen wallets of naar andere wallet bezitters. Het is voor mij ook duidelijk dat transacties kosten tussen verschillende  banken en landen behoorlijk prijzig kunnen zijn in transactiekosten. Binnen DeFi kunnen whales Bitcoin versturen in meerdere miljarden aan dollarwaarde voor een paar dollarcent aan transactiekosten. Ten slotte ervaar ik in DeFi dat iedereen gelijk is en er niet gediscrimineerd wordt. Als ik ergens in een applicatie stap dan is iedereen welkom en krijg ik net zoveel rente in percentage als andere wallet adressen die aan het protocol zijn verbonden. Het maakt vervolgens ook niet uit waar ik wordt geboren, alleen is het belangrijk nogmaals internet te hebben.

Afbeelding van Gerd Altmann van Pixabay 

Met dank aan

Artikel
Decentralized Finance, Oxford, 2020 https://academic.oup.com/jfr/article/6/2/172/5913239?login=false  

Auteurs
Dirk A. Zetzsche‡ , DouglasW.Arner∗ en Ross P. Buckley

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: