4 educatieve boeken over financiën die je gelezen moet hebben
Heb jij ooit goede financiële educatie gehad? Ik niet. Best gek eigenlijk. Dat realiseerde ik mij toen ik mij erin begon te verdiepen. Ik probeerde geld te begrijpen en hoeveel invloed ik als burger hier op heb. De invloed die ik zelf in eerste instantie ervaarde, leek niet veel. Daaropvolgend werd ik boos en begon te zeuren. Nu dacht ik op een gegeven moment ‘Ja, je kan erover blijven zeuren en zien dat je euro’s voor je neus steeds harder verbranden, dus minder waard worden. Je kunt ook kijken hoe je dit voor kan zijn en ga daar is nu de verdieping in zoeken. Ik neem je mee wat ik hier de afgelopen maanden voor heb gebruikt.
Boeken die ik kan aanbevelen
Rich dad & poor dad
Book by Robert Kiyosaki and Sharon Lechter
Conclusie:
Het gene wat ik zelf uit dit boek haal is dat wij allemaal worden onderwezen in financien door vooral als werkende in de beroepsbevolking aan de slag te gaan en de 40 a 50% loonbelasting te betalen elke maand. Je krijgt niet de andere kant te zien hoe de super rijken, eigenlijk rijk zijn geworden en minder belasting in percentage betalen dan de middenklasse. Daaropvolgend laat hij wel het Amerikaanse systeem zien, maar ik ben erachter gekomen dat dit niet persee veel scheelt met het Nederlandse belastingstelsel in welke box qua belastingen ik zou moeten zitten om zoveel mogelijk vermogen voor jezelf op te bouwen.
Ten slotte heb ik geleerd door dit boek te lezen wat liabilities of wat assets zijn. Een liabilitie is iets wat geld uit je portomonnee trekt en een een asset is iets wat je geld oplevert of je geld beschermd tegen bijvoorbeeld inflatie. Dit is een mooie starter om je te inspireren om jezelf educatief te onderwijzen in financien.
Rich Dad’s Cashflow Quadrant: Guide to Financial Freedom
Book by Robert Kiyosaki
Conclusie:
Dit boek is een mooi vervolg op Rich dad & Poor dad, omdat Robert uitlegt wat de 4 quadranten inhouden. Je heb de werknemer, zelfstandige, eigenbedrijf met personeel en investeerder. Hij benoemt ook wat maakt dat in eerste instantie beter is om uiteindelijk als inversteerder te eindigen in de verschillende quadranten en waarom je niet in de werkende klasse zou moeten blijven hangen. Wat mij is bij gebleven is wanneer je in het quadrant: werkende blijft, altijd zorgen zult hebben over invloeden waar jijzelf geen controle op hebt. Hier bedoel ik mee pensioen ontvangen overheid, inflatie van geld, genoeg werk en afhankelijk zijn van de vaste lasten die maandelijkse of jaarlijks stijgen. In eerste instantie is door de verschillende quadranten te doorlopen een spannende weg, die misschien niet voor iedereen is weggelegd, maar wel het uitproberen waard is. Ik kan beamen door in het quadrant investeerder te zitten, dit mij veel meer vrijheid geeft om echt de dingen te kunnen doen die ik graag zou willen doen. Het heeft mij ook meer zelfvertrouwen gegeven om kritische te zijn naar mijn leidinggevende en ga met minder zorgen naar mijn werk, dit omdat ik niet alleen maar afhankelijk ben van mijn loon. Dit is uiteraard geen vrijbrief om de kantjes er af te gaan lopen.
The Richest man of Babylon
George S Clason
Conclusie:
Babylon was één van de meest welvarende steden van de oudheid. Babylon lag in Irak en de plek die wij nu als Baghdad kennen daar lag het toen 80 kilometer vandaan.Opvallend in dit boek is dat Irak toen die tijd of in iedergeval de stad zelf niet veel grondstoffen had om hun rijkdom te vergaren. In dit boek wordt je meegenomen hoe die Babyloniers zo verschrikkelijk rijk zijn geworden. Daaropvolgend die regels in handel en financien die de Babyloniers toen gebruikten de basis waren over hoe wij nu nog handel drijven en onze financien beheren in onze tijd.
Unscripted: Life, Liberty, and the Pursuit of Entrepreneurship
Book by Marco M. J. DeMarco
Conclusie:
Mijn eerste conclusie en advies is dit boek niet te gaan lezen voor het slapen gaan, omdat wanneer je dit boek gaat lezen je wereldbeeld en denkwijze even keihard onder loep wordt genomen. Dit heeft mij een vrij slechte nachtrust bezorgd.
Het komt er op neer wanneer wij worden geboren absoluut onbewerkte wezens zijn. Op het moment dat jouw ouders gaan zeggen dat mag je niet of wel doen. Ontstaan er vervolgens normen en waarden en dit zorgt er al voor dat je in een script komt. Laat ik wel even voorop stellen dat ik mijn ouders super dankbaar wat zij mij hebben hebben meegeven aan normen en waarden. Het is een feitelijk gebeurtenis die moet gebeuren.
Vervolgens kom je op een basischool en daar is bedacht misschien eerst te gaan knutselen en vervolgens moet je al vrij snel gaan rekenen en dingen met je hoofd gaan doen. Dit is allemaal bedacht vanuit protocollen hoe kinderen les zouden moeten krijgen en hier ga je vervolgens nog meer een script in.
In een volgende fase ga je naar de middelbare school en moet je opeens een beroepkeuze gaan doen. Hier heb je dus die promotie voor de middenklasse weer en je hobbelt zo mee in het script. Nu wordt het echt serieus en moet je een opleiding gaan volgen en na de opleiding ga je aan het werk.
Je bent aan het werk en welkom in Box 1 belastingdienst Nederlandse overheid. Dit klinkt een beetje rebels en ergens ben ik dit ook, omdat ik vind dat de middenklasse de afgelopen decennia niet best wordt behandeld en in koopkracht er vooral op achteruit gaat.
Nu lijkt het erop als je dus netjes aan het werk gaat en iets overhoudt zou kunnen gaan investeren in aandelen. Bijvoorbeeld een ETF ( Een aandeel van een tracker van verschillende bedrijven in een samengesteld mandje). Nu mag je dus tot je pensioen je hard gespaarde geld elke maand weg zetten in een ETF (als je niks van beleggen snapt is dit de meest veilige manier). Het kromme hierin is dat je nu graag meer geld zou willen hebben om te genieten en wanneer je dus tegen de 70 aanloopt en je mogelijk al afgetackeld bent en dan pas echt van je vrijheid kan genieten.
Ten slotte zitten wij op een inflatie van meer dan 7 procent atm en dit lijkt de komende jaren niet minder te worden. Dat betekend dus met de kosten die je moet betalen voor je ETF aandeel, vermogensbelasting en die dikke inflatie dat je dus een behoorlijk rendement moet maken om je geld niet zien te verbranden. Wat gaat hier mis mensen?
Note:
Sorry, voor de lange conclusie, ik moest dit even kwijt! En ik weet dat er belasting betaald moet worden om de kosten te delen en niet iedereen investeerder of entrepeneur kan worden. Maar het systeem naar mijn mening klopt niet helemaal. Het is misschien hypocriet om te zeggen dat ik daarom investeringsstategieen van de super rijken volg, maar dat is wel waar ik invloed op heb en is dus voor mij te realiseren. Dit zorgt ervoor dat ik straks zelf kan bepalen waar mijn vermogen heen gaat naar bijvoorbeeld goede doelen en er bovenop zitten wat er wel of niet met dit vermogen wordt gedaan. Ten slotte is het niet verkeerd om naar mijn mening Box 3 harder te gaan belasten in de toekomst.
In de toekomst wil ik graag meer met jullie delen over wat ik gebruik om mijzelf financieel te onderwijzen. Zijn er tips over bepaalde boeken die ik nog zou moeten lezen dan hoor ik dit graag!
Main teamwallet Token fellowship
Van de week heb ik besloten dat mijn teamwallet bijna alleen nog Airdrops gaat doen naar andere wallets binnen het Token Fellowship team. Daarnaast veel hydrateren (herinvesteren) om mijn 1% in DRIP Tokens te laten groeien. Zo kan ik meer DRIP Tokens versturen naar een groter aantal teamleden. Vijf dagen in de week ga ik hydrateren en in het weekend zal ik een groot deel Airdroppen naar teamleden. Dit helpt teamleden om ook eerder bedragen te kunnen gaan claimen en DRIP in real life te gaan gebruiken.
Doordat ik tokens Airdrop wordt deze actie gezien als een positieve actie binnen het systeem en kan ik vanuit de claims en hydrataties van mijn downlines, DRIP Tokens weer terug krijgen. Het is van belang dat ik meer DRIP Tokens Airdrop dan ontvang, omdat ik anders geen beloningen meer krijg van mijn teamleden onder mij.
Roadmap Token fellowship
- Langzaam mijn tweede Ledger account opbouwen voor ondersteuning van goede doelen voor binnen en buitenland
- Blog vol droppen met waardevolle informatie over mijn meest waardevolle decentrale financiële applicaties waar ik zelf ook in heb geïnvesteerd, instructies hoe op de blockchain te werken, investeringsstrategieen en andere waardevolle content.
- Het uitbreiden van Tokenfellowship Discord en een community opbouwen die elkaar wil helpen met crypto minen en op weg wilt helpen binnen decentrale financiële applicaties
- Uitbreiden van persoonlijke consulten via Discord of real life.
You may also like
Crypto & Defi nieuws oktober 2022
In dit blog het Crypto & Defi nieuws oktober 2022. Via twitter en andere kanalen volg ik de ontwikke
Kerntechnologie die Defi suprieur maakt
Met dit artikel wil ik jullie meenemen hoe de kerntechnologie in Defi een grote vooruitgang is verge
DeFi: Een uitdager voor ons huidige financiele systeem
Vanuit een leek die in aanraking komt met decentrale financiële applicaties kan ik mijzelf voorstel