Warning: werk vanaf een veilige computer

Als jij gaat beginnen met crypto, is de eerste stap die jij moet ondernemen: je computer beveiligen. Je wilt namelijk niet dat je rendement vervliegt door een hack. In dit blog deel ik mijn tips met jou!

MAAK JE computer virus en malware vrij

Ik gebruik zelf de gratis versie van Malwarebytes en AVG. Deze scans laat ik achter elkaar draaien, zodat het voor mij duidelijk genoeg is dat er geen virussen op mijn computer staan.

Disclaimer: Beide bedrijven heb ik zelf geen belangen in. Het werkt en zijn beide gratis dat is de reden dat ik beide programma’s heb gekozen.

Andere Tips

  • Gebruik als je dit hebt alleen een computer voor je crypto en voor het werken in decentrale financiële applicaties
  • Zorg ervoor dat er geen illegale software op je computer staat.
  • Goed checken als je een interactie maakt met een smart contract of het een legit wallet adres is.
  • Check voor de Binance Smart Chain, https://bscscan.com/ om walletadressen te onderzoeken:
  1. Zijn er transacties gaande op dit wallet adres
  2. Zijn de transacties goedgekeurd en doorgezet
  3. Hoeveel tokens zijn er in omloop?
  4. Staan er ook comments bij van gebruikers of dit een phishing wallet adres is.

Vervolg Tips

  • Check of je met het juiste internetadres te maken hebt. 
  • Check de lay-out van de site waar je wilt inloggen, het kan zijn dat de lay-out van de site net iets anders dan de lay-out van de officiële site.
  • Ik check soms als ik iets niet vertrouw een youtube filmpje of iemand al een interactie heeft gemaakt met het smart contract waar ik op dat moment interactie mee wil maken.
  • Wanneer je op social media zit, bijvoorbeeld Telegram. Willen hackers bijvoorbeeld bij een launch van een token die nieuw is, een namaak Telegram groep maken en proberen op die manier naar jouw tokens te phishen. Volg alleen het officiële account op bijvoorbeeld Telegram en volg daarbij de ontwikkelaar als die aanwezig is als ‘Admin’ in de Telegram groep.

Conclusie

Decentraal werken en je eigen bank zijn, geeft macht. Dit omdat je veel geld kan verdienen. Maar je bent ook verantwoordelijk. Ik wil jullie niet wegjagen, maar dit zijn wel realistische risico’s. Het is een soort van het wilde westen en hier zou je op een veilige manier doorheen moeten manoeuvreren. Ik zie het soms ook als de eerste goudzoekers die in Noord-Amerika aankwamen.

Photo by Saksham Choudhary from Pexels

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: